Звіт про роботу служби у справах дітей за 2021 рік

Дата: 18.02.2022 11:59
Кількість переглядів: 1004

Фото без опису

про роботу служби у справах дітей виконавчого комітету

Зимнівської сільської ради  за 2021 рік

 

     Служба у справах дітей виконавчого комітету Зимнівської сільської ради була утворена Рішенням сесії восьмого скликання Зимнівської сільської ради 25.11.2020 року № 1/23 «Про утворення Служби у справах дітей виконавчого комітету сільської ради (без статусу юридичної особи) та затвердження Положення про Службу у справах дітей виконавчого комітету сільської ради (без статусу юридичної особи).

    Протягом звітного періоду робота служби у справах дітей виконавчого комітету Зимнівської сільської ради була спрямована на реалізацію законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» від 24 січня 1995 №20/95 – ВР (зі змінами), «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13 січня 2005 року
№ 2342-IV, постанов Кабінету Міністрів України «Питання діяльності органів опіки та піклування пов’язаної із захистом прав дитини» від 24 вересня 2008 року № 866 (із змінами), «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах» від 1 червня 2020 №585 розпоряджень, рішень та доручень сільського голови, районної та обласної державних адміністрацій.

З метою профілактики бездоглядності та правопорушень серед дітей, протягом 2021 року службою у справах дітей спільно з патрульним офіцером громади та інспекторами ювенальної превенції, проведено 8 профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Сім’я». Обстежено умови проживання 88 дітей. В результаті проведення рейдів на профілактичний облік взято 5 дітей, знято 0 дитини, 1 – влаштовано до притулку для дітей служби у справах дітей Волинської облдержадміністрації, 1 – влаштовано до комунального  підприємства «Волинський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки» Волинської обласної ради, 2- у дитяче відділення комунального підприємства Володимир-Волинського територіально-медичного об’єднання. 

З батьками  проводиться профілактична робота щодо недопущення вчинення проти дітей будь – якої форми насилля та роз’яснено про їх відповідальність згідно чинного законодавства України.

           Підготовлено та подано до Володимир – Волинського міського суду 1 позовну заяву про доцільність позбавлення батьків батьківських прав відносно 1 дитини.

     Працівниками служби забезпечено представництво в інтересах дітей у 12 судових розглядах справ, що стосуються дітей, з них – при розгляді кримінальних справ – 10; при розгляді цивільних справ – 2.

Надано працівниками служби  громадянам, закладам, установам та організаціям 28  консультацій з питань соціального захисту і профілактики правопорушень серед дітей.

На первинному обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Зимнівської сільської ради  перебуває 43 дитини, які мають статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування. Протягом 2021 року статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування отримали 3 дітей.

   Із вищезазначеної категорії на території Зимнівської сільської ради проживають та  влаштовані в різні сімейні форми виховання (опіка/піклування,  прийомні сім’ї) 26 дітей, з них:

15 – діти-сироти,

11 – діти позбавлені батьківського піклування.

      Із загальної кількості дітей даної категорії -  7 дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування - прибули з інших територіальних одиниць, однак влаштовані в сімейні форми виховання на території нашої ОТГ, за якими здійснюється постійний нагляд та контроль.

      У громаді успішно  функціонує:

  • 16 сімей опікунів/піклувальників в яких виховуються 26 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування
  • 1 прийомна сім’я, в якій виховується 1 особа з числа дітей-сиріт.

За звітний період працівниками служби відвідано всіх дітей даної категорії за місцем проживання, про що складено відповідні акти.

З метою сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток згідно Рішення виконавчого комітету Зимнівської сільської ради від 30.11.2020 № 105 створено комісію з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Зимнівської сільської ради.

 Протягом звітного періоду на засіданні комісії було розглянуто -  30 питань:

  • про неналежне виконання батьківських обов’язків,
  • про надання дозволу неповнолітньому на відмову від спадщини
  • про надання довідки на додаткову соціальну відпустку
  • про надання дозволу неповнолітній на оформлення договору дарування будинку та земельної ділянки
  • про затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей, які опинились у складних життєвих обставинах
  • про відібрання малолітньої дитини
  • про направлення  малолітньої  дитини у комунальне підприємство спеціалізований будинок дитини
  • про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав
  • про надання дозволу на дарування  частини будинку, та  земельної ділянки право проживання та користуванням яким мають малолітні діти
  • про надання дозволу на укладання додаткової угоди до договору оренди землі право власності якої має малолітня дитина
  • про надання дозволу на дарування частки у житловому будинку, та частки земельної ділянки на ім’я малолітньої дитини
  • про визначення способу участі матері/батька у вихованні та спілкування з малолітніми/неповнолітніми дітьми
  • про надання дозволу матері/батьку на вчинення правочину від імені малолітньої дитини
  • про стан  виховання, утримання і розвиток дітей-сиріт у сім’ї   опікунів/піклувальників,
  • взяття дитини на облік як такої, що перебуває в складних життєвих обставинах,
  • про надання дозволу неповнолітньому на укладання договору купівлі – продажу частки з автомобіля

З метою запобігання випадків незаконного відчуження житла служба у справах дітей при розгляді звернень громадян щодо здійснення того чи іншого правочину, що стосується дитини ретельно вивчає підстави для надання такого дозволу, перевіряє достовірність наданих документів. Усі питання, які пов’язані з відчуженням або придбанням житла, де діти мають право власності чи користування означеним житлом розглядаються на засіданні комісії з питань захисту прав дитини.

За період 2021 року службою у справах дітей розглянуто 49 письмових звернень громадян. За результатами розгляду даних звернень надано  1 дозвіл на отримання додаткової соціальної відпустки, 1 рішення про надання статусу дітей позбавлених батьківського піклування та закріплення житла за дітьми позбавленими батьківського піклування , 1 рішення про відібрання малолітньої дитини, направлення її до спеціалізованого будинку дитини, та затверджено 1 висновок про доцільність позбавлення батьківських прав, затверджено 2 висновки щодо визначення способу участі матері/батька у вихованні та спілкуванні з дітьми, надано 8 дозволів на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, 5 дозволів матері/батьку на вчинення правочину від імені малолітньої дитини та надано 1 відмову на здійснення правочину щодо нерухомого майна.

 

-  Проведено обстеження цільового використання аліментів та надано висновок щодо забезпечення базових індивідуальних потреб дітей.

-  Дано дозволи на відрахування з навчальних закладів 4 дітей у зв’язку з зміною ними місця навчання.

- Здійснено перевірку стану виховної роботи 4 навчальних закладів територіальної громади.

-  Розглянуто 3 подання з навчальних закладів та вжито заходів щодо залучення до навчання 4 дітей, проведено профілактичні бесіди з батьками.

З метою забезпечення найкращих інтересів дітей та організації соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах З метою організацій соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах згідно рішення виконавчого комітету Зимнівської сільської ради від 19.04.2021 № 49 утворено міждисциплінарну команду.

     З метою забезпечення прав і законних інтересів дітей, їх соціального захисту та всебічного розвитку, рішенням сесії восьмого скликання Зимнівської сільської ради від 07.12.2021 № 14/99 затверджено «Програму забезпечення прав і законних інтересів дітей, їх соціального захисту та всебічного розвитку на 2018-2022 роки в новій редакції» орієнтовний обсяг фінансових ресурсів з місцевого бюджету необхідний для реалізації програми на 2022 рік - 604,800 тис. грн.

Також з метою реалізації завдань державної політики у сфері забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, рішенням сесії восьмого скликання  Зимнівської сільської ради від 24.12.2021 15/6 затверджено «Цільову соціальну Програму забезпечення житлом дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2022 – 2026» Орієнтовний обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми становить:   2 045 000 тис. грн. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь