ДОСУДОВА ДОПОВІДЬ – ПЕРШИЙ ЕТАП ВИПРАВЛЕННЯ ПРАВОПОРУШНИКА

Дата: 11.08.2020 13:29
Кількість переглядів: 448

Що таке досудова доповідь?

Законодавчі умови для реалізації досудової пробації, повноважень персоналу органів пробації визначені Законом «Про пробацію» та Кримінальним процесуальним кодексом України. Законодавцем визначено, що досудова доповідь-це формалізована інформація, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності.

Для чого потрібна досудова доповідь?

   Досудова доповідь потрібна суду для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й додаткову інформацію про особу, яка підозрюється у його вчиненні, дізнатися про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, які пропонує орган пробації для усунення таких обставин.

     Досудова доповідь приймається судом до уваги. Важливо звернути увагу, що досудова доповідь не може використовуватися у кримінальному провадженні, як доказ винуватості (або невинуватості) обвинуваченого у вчиненні злочину.

Як відбувається підготовка досудової доповіді?

     Працівник пробації має зібрати інформацію про обвинуваченого та відобразити її у досудовій доповіді, яку він зобов’язаний подати до суду у встановлений ухвалою суду строк. Обвинуваченому надсилається виклик до органу пробації для проведення бесіди. Під час зустрічі працівник пробації буде задавати питання обвинуваченому про його особисте життя, поведінку, роботу, навчання, стосунки з близькими, з друзями та іншими людьми, матеріальне становище, та про ставлення до певних життєвих подій і обставин. Для підготовки досудової доповіді працівник пробації має право спілкуватися з найближчим оточенням обвинуваченого: рідні, друзі, колеги, інші особи, які знайомі з ним, а також отримувати інформацію з інших джерел: матеріалів кримінального провадження, місця роботи, навчання, проживання, тощо.

     Відмова від участі у складанні досудової доповіді є правом особи на будь–якому етапі її складання, але відмова не скасовує складання цього документу. Якщо обвинувачений не бажає надавати працівнику пробації інформацію про себе, то така інформація буде отримуватися з інших джерел. Відмовою може вважатися також неприбуття за викликом до органу пробації без поважної на те причини. Якщо обвинувачений не прибув до відділу пробації та відмовляється співпрацювати з представниками органу пробації, то в подальшому це може розцінюватися як відсутність у обвинуваченого мотивації до змін, небажання змінювати свою поведінку на ту, яка притаманна нормам суспільства.

  У разі прийняття судом рішення про звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням, на нього покладаються такі обов’язки як періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання. Також можуть бути покладенні судом і додаткові обов’язки: не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації, виконувати заходи, передбачені пробаційними програмами, пройти курс лікування від алкоголізму, наркоманії або захворювань що становить небезпеку для здоров’я інших осіб, дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування та проведення дозвілля. На особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням, суд покладає обов’язки, необхідні і достатні для її виправлення.

  До Володимир-Волинського міськрайонного відділу  протягом семи місяців поточного року надійшло рішень суду про складення досудових доповідей щодо 17 осіб. Підготовлено досудових доповідей стосовно 13 осіб (з них 3 стосовно неповнолітніх) . Надано висновок про можливість виправлення без позбавлення або обмеження волі на певний строк щодо 10 осіб. Стосовно 4 осіб рішення суду перебувають на виконанні органу пробації.

Давайте разом побудуймо безпечне середовище та зміцнимо свою громаду шляхом «позитивних змін»!

Тетяна Скіць,

Начальник Володимир-Волинського МРВ

філії ДУ «Центр пробації» в Волинській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь