Акція "16 днів проти насильства"

Дата: 25.11.2021 16:55
Кількість переглядів: 331

Соціальна акція "16 днів проти насильства" – щорічна міжнародна кампанія, яка починається 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня – Дня прав людини.

Фото без опису

Фото без опису Кампанія "16 днів проти насильства" охоплює такі важливі дати:

  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок
  • 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом
  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством
  • 3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю
  • 5 грудня – Міжнародний день волонтера
  • 6 грудня – Вшанування пам'яті студенток, розстріляних у Монреалі
  • 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією
  • 10 грудня – Міжнародний день прав людини

Основними завданнями акції "16 днів проти насильства" є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем: запобігання та протидії домашнього насильства та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ та громадських об'єднань задля поєднання зусиль щодо захисту прав людини.

Пандемія COVID-19 загострила цю проблему через локдауни, але і також зробила її менш видимою – оскільки ми менше бачимось з тими, хто може підтримати, і ховаємо обличчя під масками.

ООН пропонує у ці дні надіти одяг або аксесуари помаранчевого кольору, щоб висловити свою солідарність з рухом в ім'я майбутнього, вільного від насильства щодо жінок і дівчат. У багатьох містах світу пройдуть відповідні заходи, а знамениті будівлі будуть підсвічені помаранчевим кольором.

Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році, але відзначатися він почав із 1981 року в пам'ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабель, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році.

Із 1991 року акцію "16 днів активізму проти насильства" підтримують у 100 країнах світу, щоб збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства і створити соціальний простір, вільний від насильства.

"Помаранчева хвиля"

 

Громадська організація "Територія успіху" запустила у фейсбуці флешмоб помаранчевої хвилі з протидії домашньому насильству.

 

Аби долучитися до флешмобу потрібно одягни щось помаранчеве, зробити фото з жестом підтримки і разом текстом запостити у своїх соцмережах. Текст може бути власний, або ж таким:

 

"ЗАПУСКАЄМО ПОМАРАНЧЕВУ ХВИЛЮ!

 

Це може бути твоя подруга, сестра, колега, клієнтка. За даними ВООЗ, кожна третя жінка у світі стикалася з насильством. Саме зараз вона може страждати від домашнього насильства.

 

Близька людина її б'є, принижує, знущається з неї. Їй дуже потрібна твоя допомога і підтримка. Але розповісти комусь, навіть найближчим, про таке – страшно і соромно.

 

Покажи їй, що тобі можна довіритись. Що ти не будеш її соромити, засуджувати, знецінювати, повчати. Нагадай їй, що вона цінна і потрібна, що вона варта щастя і найкращого ставлення.

 

Що робити?

 

Нафарбуй помаранчевим нігті, або одягни щось помаранчеве, зроби фото з жестом підтримки і разом з цим або власним текстом запость у своїх соцмережах. І нехай вся стрічка новин стане помаранчевою, а для замовчування насильства більше не лишиться підстав.

 

Чому помаранчевий?

 

Це офіційний колір протидії домашньому насильству, що символізує світле та вільне від жорстокості майбутнє. Його ще називають "flamma amoris et caritatis" — полум'ям любові й милосердя.

 

Також це офіційний колір глобальної кампанії "16 днів проти насильства", яка щорічно відзначається з 25 листопада до 10 грудня.

 

Додай хештег #Помаранчевий_тренд_листопада, щоб кожна і кожен кому потрібні слова підтримки могли прочитати їх всі в одному місці".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь