Правило трьох хвилин для всієї сім’ї

Дата: 24.07.2022 22:37
Кількість переглядів: 333

Правило трьох хвилин працює, як для подружжя, так і для дітей. Коли всі в родині починають виконувати це правило, то помічають, що воно позитивно впливає на взаємини в сім’ї. Психологи рекомендують дотримуватися цього правила задля збереження теплих стосунків між всіма членами родини, особливо з дітьми.

Дотримуючись основних моментів правила «трьох хвилин», можна встановити міцний зв’язок із дитиною, з чоловіком чи жінкою і підсилити близькість сімейних стосунків.

Як працює правило «трьох хвилин»
• Незалежно від того, звідки ви повернулися – з роботи чи з магазину, поводьте себе так, ніби ви не бачилися тривалий час, а значить, дуже скучили та неймовірно раді бачити членів родини. 

• Обіймайте та цілуйте дитину/жінку/чоловіка з таким почуттям, ніби до вас приїхав довгоочікуваний друг і ви вкрай раді бачити його.  

• Дуже важливо, щоб у момент обіймів і розмови з дитиною, чоловіком чи жінкою ваші очі залишалися на одному рівні – це викличе набагато більшу довіру дитини до вас, ніж звичайна розмова під час приготування вечері.

• Саме в перші три хвилини зустрічі дитина готова розповісти про всі свої пригоди, що трапилися з нею протягом дня. Проігнорувавши цей проміжок часу, шанси на відверту розмову різко зменшуються. 

• Важливо вислухати дитину тоді,, коли вона готова щось розповісти, а не ставити їй запитання, що цікавлять суто вас, адже часто це стандартні фрази, які звучать у вухах дитини кожен день: «Як справи в садочку?», «Що ти їв на обід?», «Ти зробив уроки?» тощо. 

• Згідно з правилом «трьох хвилин», досить сказати дитині, наскільки ви щасливі її бачити – і вона сама багато про що розповість, особливо про те, що її дійсно наразі цікавить, турбує, непокоїть. Батьки обов’язково мають бути щирими. Лукавість та нещирість розпізнається дітьми відразу, їх неможливо обдурити. 

• Впроваджувати правило «трьох хвилин» необхідно з раннього віку. Тоді дитина буде з нетерпінням чекати вашого повернення, аби поділитися своїми враженнями, пережитими емоціями та можливими проблемами. Якщо оминати такі розмови в ранньому віці, відмахуючись від них через брак часу, дитина з часом зробить висновок, що її проблеми нікому не потрібні й не буде про них розповідати батькам. Те саме стосується і відносин між жінкою та чоловіком.

• Правило «трьох хвилин» жодним чином не закликає батьків проводити з дитиною саме цей короткий проміжок часу в день, але це дуже цінна мить, що надає можливість поступово сформувати добрі стосунки, завдяки яким ваша дитина завжди зможе, навіть у найскрутнішу для неї хвилину, довіритися саме вам, а не компанії однолітків у дворі. 

Для дітей «час разом» – це погляд віч-на-віч, коли батьки сідають поруч, відкладають мобільні телефони, вимикають думки про сотні своїх проблем і ні на що не відвертають свою увагу під час розмови. Тоді діти відчувають себе потрібними і важливими. Цінуйте час, проведений разом, навіть якщо це лише три хвилини.

Зазвичай, все, чим з вами хоче поділитися дитина чи близька людина, вона видає в перші хвилини зустрічі, саме в цьому полягає важливість не змарнувати цей особливий час.

Важлива емоційна близькість, а не кількість часу
Іноді декілька хвилин душевної бесіди значать для дитини набагато більше, ніж цілий день, проведений з вами разом, якщо думками в цей час ви були деінде.

За даними досліджень, українці виділяють на спілкування з власними дітьми максимум 1,5 години на тиждень. Це навіть вважається непоганим результатом.

Поляки, наприклад, наводили свої дані, що у них батьки приділяють дитині лише 4 хвилини в день.

Те, що ми весь час заклопотані, точно не зробить наших дітей щасливішими, навіть, якщо ми вважаємо, що робимо це заради них і їхнього добробуту. Дітям дуже потрібне спілкування, потрібен власний життєвий приклад.

Час швидкоплинний, і ви не встигнете отямитися, як ваші діти подорослішають, тож не гайте часу і починайте будувати довірливі стосунки з ними якомога раніше. Теж саме стосується і стосунків з чоловіком та жінкою.

Джерело: Правило трьох хвилин для всієї сім’ї (osvitanova.com.ua)


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь