Весняний призов 2018: що означає та кого стосується

Дата: 17.04.2018 10:00
Кількість переглядів: 520

Фото без опису

Весняний призов розпочався 2 квітня і триватиме до кінця травня. Відповідний указ «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби та проведення чергових призовів» президент Петро Порошенко підписав ще в лютому 2018 року. Кого стосується цей призов, скільки людей призиватимуть і чого варто очікувати особам призовного віку.

Скільки людей призовуть?

Цьогоріч навесні на військову службу планують призвати 15 190 людей. Із них до Збройних сил — 8990 осіб, Нацгвардії — 4000 осіб, Держприкордонслужби — 1200 осіб, Державної спеціальної служби транспорту — 1000 осіб, ідеться в розпорядженні уряду від 21 березня.

Наступний призов відбуватиметься від жовтня до листопада 2018 року. Кількість призовників Кабінет міністрів визначить додатково.

На призовну кампанію 2018 року мають перерахувати з державного бюджету майже три мільйони гривень (вартість перевезення й харчування призовників).  

Хто підпадає під призов?

Призовний вік у 2018 році — 20 — 27 років, тобто чоловіки цього віку, які не мають підстав для відстрочки чи звільнення від армії і зобов'язані пройти службу в Збройних силах, можуть отримати повістку. Власне, почали їх отримувати ще в січні 2018 року. Молодші — 18 —19 років — можуть пройти службу добровільно, підписавши контракт. Згідно зі статтею 23 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» термін служби в армії становить:

  • 18 місяців для осіб без вищої освіти
  • 12 місяців — для осіб зі ступенем спеціаліста або магістра

Якщо ви отримали повістку, вам необхідно прийти з нею до призовної дільниці у зазначений термін. Документ, який обов'язково мусить підписати призовник, приносить уповноважений представник військкомату або ж умовний поліцейський. 

Навіть якщо ви з якихось причин не отримали повістки (через затримку на пошті або отримали її, але вирішили «не помітити»), це не звільняє від відповідальності. Закон дає особі призовного віку 10 днів від почату призову (до 12 квітня під час весняного призову 2018 року), щоб явитися у військкомат.

Не прийти до військкомату можна з «поважної причини» — хвороба, смерть близького родича чи стихійне лихо.

Чи поїдуть призовники в зону бойових дій?

Як пояснюють у Генеральному штабі Збройних сил, отримання повістки не означає, що служити доведеться в зоні бойових дій. Відповідно до законодавства, чоловіки, призвані в армію у 2018 році, не допускатимуться на лінію фронту. Хіба що самі цього захочуть:

«Призовника можуть відправити на лінію фронту, в зону проведення бойових дій, тільки після півроку строкової служби та підписання контракту, що є справою добровільною», — пояснює Громадському керівник Управління зв'язків із громадськістю Генштабу ЗСУ Богдан Сеник.

Кого не призиватимуть?

Право на відстрочку мають студенти денної форми навчання професійно-технічних і вищих навчальних закладів, педагоги, лікарі, священослужителі, поліцейські та призовники, що є єдиними годувальниками в сім'ї, йдеться в законі «Про військовий обов'язок та військову службу». Крім того, відстрочку можуть отримати ті,  хто мають двох і більше дітей або вагітну дружину.

Повністю звільняються від військової служби чоловіки:

  • визнані непридатними за станом здоров'я
  • яким виповнилося 27 років на день відправлення на службу
  • до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах
  • відслужили у військовому резерві
  • пройшли військову кафедру у вишах
  • засуджені
  • родичі яких померли чи стали інвалідами під час військової служби чи зборів.

    Що загрожує за ухилення від служби?

    За ухилення від військової служби в Україні передбачається як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. За неявку до військкомату — штраф від одного до трьох неоподаткованих мінімумів (максимум 51 гривня).

    Кримінальна відповідальність передбачає обмеження волі строком до 3 років. Таке рішення може ухвалити суд. Якщо призовник підписав повістку, але не з'явився, його можуть оголосити в розшук, а відтак передати справу до суду.

    Кожна країна має власні стандарти й підходи до військової строкової служби: у США її, наприклад, немає, а в Ізраїлі та Північній Кореї строкову службу мають проходити обов'язково як жінки, так і чоловіки.

    В України про скасування строкової служби в Збройних силах наразі не йдеться, пояснюють у Генеральному Штабі, бо це означатиме, що країна залишиться без підготовлених людей у разі необхідності захищати державу, а надто під час збройного конфлікту, що триває.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь