Обережно! Кровососи...

Дата: 21.04.2020 15:22
Кількість переглядів: 938

Природні умови району та наближення теплового періоду спиятливі для масового розповсюдження кровосисних комах. 

На сьогодні, санітарно-технічний стан меліоративних каналів є незадовільним. Майже усі заросли рослинністю, кущами та є замуленими. Очистка, скошення рослинності, як ложа, так і берегів, особливо в місцях швидкої течії води проводяться слабо, або і взагалі не проводиться. Тому внаслідок цього виникає загроза масового нападу мошки на тварин, що може призвести до їх захворювання та загибелі.

Нападаючи на тварин, мошка залазить в очі, вуха, проникає в верхні дихальні шляхи. Не відчутні в перший момент укуси мошки в дальнішому викликають зуд, болючість, набряки, місцеве і загальне підвищення температури. Мошка поглинає велику кількість крові. Слина мошки містить гемолітичний яд і попадаючи в організм тварини у великій кількості при масовому нападі розвивається симуліотоксикоз. Тварини спочатку непокояться, потім настає пригнічення, появляється сальвівація (слиновиділення), набряк  язика, під щелепового простору, підгрудка, дихання стає важким, з’являються хрипи, збільшуються лімфовузли. Тварини рухаються в’яло, більше лежать, з’являється фібрілярне скорочення м’язів. Інтоксикація розвивається швидко , смерть настає на протязі 1-2 днів.

Нападу мошки підлягають всі види тварин, але найбільше велика рогата худоба та коні.

Захворювання симуліотоксикозом, як правило, носить масовий характер, відхід серед хворих, якщо не надати кваліфіковану ветеринарну допомогу, сягає 10-20 відсотків. Хворі тварини різко втрачають в масі, у корів до 50 відсотків знижується молочна продуктивність.Мошки можуть механічним шляхом передавати збудників таких захворювань як сибірка, енцефаліт, туляремія та інші.                                     

Лікування симптоматичне: серцеві препарати, дихальні аналептики, атропін, внутрішньовенне введення глюкози, хлористого кальцію, фізіологічного розчину, холодні оцтові компреси, спокій.

З метою запобігання уражень тварин просимо власників тварин дотримуватись режимів випасання рогатої худоби та коней в період найменшої активності комах. Найкраще випасати худобу в день з одинадцятої до сімнадцятої години, на підвищених ділянках, які добре провітрюються та віддалені від проточних водойм і заболочених місць. При надзвичайній активності мошки, тварин негайно ставити в стійло, періодично проводити дезінфекцію тваринницьких приміщень, території ферм, індивідуальних господарств.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь