ПРИПИНЕННЯ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

Дата: 19.08.2021 19:52
Кількість переглядів: 372

 

Коли строк дії договору оренди земельної ділянки добігає кінця – цілком ймовірно, що власника (орендодавця) можуть не влаштовувати істотні умови чинного договору оренди землі, або інший орендар запропонував кращі умови. Як діяти в такій ситуації?

Відповідно до статті 31 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі, серед іншого, припиняється ???? в разі:

? закінчення строку, на який його було укладено;

? поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

? відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем;

? набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці.

Визначено два шляхи дострокового розірвання договору оренди землі??

1??. За згодою сторін ????:

???? У разі розірвання договору оренди землі з ініціативи орендаря орендодавець має право на отримання орендної плати на землях сільськогосподарського призначення за шість місяців, а на землях несільськогосподарського призначення — за рік, якщо протягом зазначеного періоду не надійшло пропозицій від інших осіб на укладення договору оренди цієї ж земельної ділянки на тих самих умовах, за винятком випадків, коли розірвання договору було обумовлено невиконанням або неналежним виконанням орендодавцем договірних зобов’язань.

???? У разі розірвання договору оренди землі за погодженням сторін кожна сторона має право вимагати в іншої сторони відшкодування понесених збитків відповідно до закону.

2??. За рішенням суду ???????:

???? невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України «Про оренду землі»;

???? невиконання сторонами обов'язків, передбачених умовами договору;

???? у разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки;

???? на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

?? У разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

У разі невиконання орендарем обов’язку щодо умов повернення орендодавцеві земельної ділянки орендар зобов’язаний відшкодувати орендодавцю завдані збитки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь