Щодо надання психологічної допомоги постраждалим від воєнних дій

Дата: 28.06.2022 23:43
Кількість переглядів: 318

Жорстока, звірська війна російської федерації проти усіх українців призвела до жахливих наслідків.

Масові вбивства та зґвалтування, насильницьке вивезення людей, у тому числі дітей, за кордон, викрадення людей, роз’єднані сім’ї, втрачене та зруйноване майно, втрата доходів - це та реальність, з якою зараз зіштовхнулось українське суспільство.

Одними із найбільш вразливих категорій населення в такій ситуації - є жінки, діти, особи з інвалідністю, особи похилого віку та інші.

Відповідно до статті 1 Закону України „Про соціальні послуги”, а також Порядку організації надання соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2020 р. № 587, до осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, належать особи/сім’ї, які не можуть самостійно подолати негативний вплив обставин, зумовлених шкодою, заподіяною бойовими діями, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією.

Враховуючи поточну ситуацію в країні, вкрай важливо забезпечити надання вчасної психологічної підтримки та допомоги всім громадянам України, які цього потребують.

Відповідно до Положення про територіальний центр соціального обслуговування

(надання соціальних послуг) Володимир – Волинського району (далі – територіальний центр) є закладом, що проводить соціальну роботу із сім’ями, дітьми та молоддю, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, і надає їм соціальні послуги. Одним із завдань територіального центру є: проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню в складні життєві обставини осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення; надання особам/сім’ям комплексу соціальних послуг, яких вони потребують; проводять оцінювання потреб осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, у соціальних послугах, визначають методи соціальної роботи, забезпечують соціально-психологічну підтримку.

Також на сьогоднішній день, законодавство України дозволяє надавати підтримку постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, на базі діючої мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб:

  • притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (що забезпечує цілодобове перебування (до 90 днів);
  • мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Крім того, постраждалі від експлуатації та/або насильства за ознакою статі, зокрема від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, можуть отримати комплексну медичну та психологічну допомогу

(консультації медичних спеціалістів, різні обстеження, лікування) у Реабілітаційному центрі Міжнародної організації з міграції МОМ (м. Київ).

Можливі різні варіанти взаємодії з центром:

  1. Перебування в центрі в середньому 2 тижні, протягом яких клієнт отримує повний спектр послуг.
  2. Людина може приїхати на 3 дні, отримати обстеження, консультування психолога/психотерапевта, призначення лікування.
  3. Для киян можливий амбулаторний варіант, коли вдень можна отримувати вищевказану допомогу, а потім повертатись додому.

Враховуючи зазначене, громадяни, які цього потребують та мають намір влаштуватись до Реабілітаційного центру можуть звертатися на гарячу лінію Представництва МОМ в Україні - 527, 0 800 505 501 (прийом дзвінків щодня з 8:00 до 20:00)

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь