ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ТА СВОЇХ БЛИЗЬКИХ ВІД ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ

Дата: 27.12.2022 08:07
Кількість переглядів: 139

ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ТА СВОЇХ БЛИЗЬКИХ ВІД ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ
    ПОЛІОМІЄЛІТ. У кінці 2021 року в Україні зафіксували спалах поліомієліту. Станом на середину квітня 2022 року від захворювання постраждало більш ніж 20 дітей, у двох з них розвинувся параліч. Вірус поліомієліту продовжує циркулювати у навколишньому середовищі та становить небезпеку.
Симптоми. Основними симптомами поліомієліту є лихоманка, втома, головний біль, нудоте, блювання та діарея. Вірус, що викликає захворювання, передається від людини до людини через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки тощо, тобто найчастіше при тісному контакті. Приблизно в 1 з 200 випадків при інфікуванні розвивається незворотній параліч кінцівок, 5 – 10 % таких хворих помирають через параліч дихальних м’язів. 
Єдиним надійним способом запобігання розвитку поліомієліту є вакцинація. В Україні вакцинацію дітей для профілактики поліомієліту здійснюють у віці 2, 4 місяці інактивованою поліомієлітною вакциною та в 6, 18 місяців й 6, 14 років оральною вакциною із ослабленим вірусом. Якщо дитина не щеплена проти поліомієліту, то потрібно негайно отримати як мінімум 3 дози вакцини з інтервалом 1 місяць між кожною з доз. У разі виявлення випадку захворювання щеплення повинні отримати всі нещеплені від поліомієліту люди, які перебували у контакті з інфікованою людиною, та всі ті, чий статус вакцинації невідомий.

КІР та КРАСНУХА.
Симптоми. Першими ознаками кору і краснухи є підвищення температури тіла, за кілька днів після якого з’являється висип. Людина, яка хворіє на кір, має симптоми, подібні до симптомів респіраторних інфекцій, таких як втома, втрата апетиту, кашель, нежить, кон’юктивіт. У хворих з краснухою спостерігається збільшення лімфатичних вузлів та біль у суглобах. Обидва захворювання можуть призвести до серйозних наслідків, у тому числі з ураженням легень (пневмонія) та головного мозку (енцефаліт). Краснуха у вагітних може призвести до розвитку синдрому вродженої краснухи у новонароджених і спричинити катаракту, глухоту, вроджені вади серця та порушення інтелектуального розвитку.
Єдиним надійним способом профілактики кору та краснухи є вакцинація. В Україні вакцинацію дітей для профілактики кору, паротиту та краснухи здійснюють двічі – у віці 12 місяців та 6 років комбінованою вакциною КПК. Для повного захисту від цих захворювань необхідно отримати дві дози вакцини. Якщо ваша дитина не отримала дві дози, їх можна отримати з інтервалом в 1 місяць для забезпечення повного захисту. Доросли варто мати щонайменше одну дозу вакцини проти кору та краснухи для захисту.

ПРАВЕЦЬ. Серед основних симптомів правця є стиснення щелепи та неможливість відкрити рот, раптові болючі спазми м’язів, утруднене ковтання, конвульсії, головний біль, висока температура та потовиділення, зміна показників артеріально тиску та прискорене серцебиття. Захворіти на правець можна після потрапляння бруду в рану або поріз, травмування іржавими та гострими інструментами, укусу тварин. Зазвичай симптоми з’являються впродовж декількох тижнів від моменту зараження. Перебіг правця може ускладнитися паралічем серцевого м'яза і дихальних органів.
ДИФТЕРІЯ. Симптоми дифтерії з’являються поступово – з підвищення температури тіла та болю у горлі. Серед інших симптомів можливі утворення нальоту білого або сіруватого кольору на мигдаликах, осиплість голосу, набряк шиї. Серед серйозних наслідків дифтерії є ураження серця, нирок, нервової системи.
КАШЛЮК. Захворювання розвивається спершу як звичайна застуда, спостерігається підвищення температури, нежить та кашель. Згодом кашель частіщає, стає затяжним, і, зазвичай, супроводжується різким і глибоким свистячим вдихом. У дітей до 1 року такий кашель може супроводжуватись періодами тимчасового припинення дихальних рухів. Найчастішим ускладненням кашлюку є пневмонія, але також може розвинутись ураження головного мозку.
Єдиним надійним способом профілактики дифтерії, правця та кашлюку є вакцинація. Дітям роблять щеплення комбінованою вакциною у віці 2, 4, 6 та 18 місяців. У 6 та 16 років проводиться ревакцинація з дифтерійно-правцевим компонентом. Дорослим для повного захисту необхідна ревакцинація кожні 10 років. Якщо ви чи ваша дитина раніше не щепились від цих захворювань, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини з інтервалом у 1 місяць між першою та другою дозою та 6 місяців між другою та третьою дозами з подальшою ревакцинацією кожні 10 років. Навіть якщо ви вже хворіли на дифтерію чи правець, це не є захистом від повторного захворювання, тому кожен, хто одужав, повинен вакцинуватися до виписки з лікарні, незалежно від попереднього статусу вакцинації.


 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь