ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ БОТУЛІЗМ

Дата: 27.06.2024 09:25
Кількість переглядів: 39

Фото без описуБотулізм – це рідкісне, але дуже небезпечне захворювання, яке виникає через неправильну обробку їжі при домашній консервації та ферментації.

Чому виникає ботулізм

Це захворювання викликає бактерія, яка належать до клостридій (Clostridium botullini). Вона переважно живе в кишечнику багатьох тварин і ґрунті, куди вона потрапляє з фекаліями і де може виживати довгі роки. І звідти збудник потрапляти на харчі.

Без доступу повітря (у консервованих чи щільних — таких як ковбаса — продуктах) клостридії ботулізму починають виробляти ботулотоксин – один із найсильніших відомих отрут. Він у 375 000 разів сильніший за отруту гримучої змії. У 95% випадків причиною ботулізму є консервовані гриби домашнього приготування та в'ялена риба.

Симптоми ботулізму

Захворювання прогресує дуже швидко – протягом 2 – 24 годин. Перші симптоми: діарея (без домішок крові), блювання, незначне підвищення температури, біль у животі.

Першими специфічними проявами ботулізму є порушення гостроти зору (туман в очах, погане розпізнавання прилеглих предметів), двоїння. Це тому, що м'язи очей першими після кишечника реагують на ботулотоксин. Далі з'являються проблеми з мовою, сухість у роті, порушення ковтання, зміни голосу. Температура залишається нормальною нормальна або трохи підвищується, людина залишається в свідомості.

При перших таких симптомах потрібно негайно викликати медиків, оскільки хворому потрібна госпіталізація. Без лікування у хворого прогресує м'язова слабкість і настає смерть через параліч дихальної системи.

Діагностика ботулізму

Ботулізм діагностує інфекціоніст за симптомами та підтверджує за результатами бактеріологічного аналізу їжі, після якої виникли симптоми.

Лікування ботулізму

Лікувати ботулізм можуть лише лікарі в інфекційній лікарні. Спочатку з кишечника пацієнта видаляють залишки отруєної ботулотоксином їжі та промивають шлунок. Також хворому терміново вводять протиботулінічну сироватку, яка нейтралізує токсин. Тривалість госпіталізації при ботулізмі – близько трьох тижнів. Імунітет після хвороби не з'являється, тому нею можна інфікуватись кілька разів.

Профілактика ботулізму - як не допустити появи хвороби

У профілактиці ботулізму важливо усвідомлювати небезпеку приготування домашньої консервації та копченостей. Для виготовлення такої продукції необхідно ретельно вибирати овочі, фрукти, гриби, м'ясо та рибу. • На сировині для заготовок не повинні бути присутніми сліди грунту, оскільки саме вони є природним середовищем проживання бактерій ботулізму.

• Потрібно вибирати виключно свіжу продукцію, на якій немає жодних слідів пошкоджень.

• Неприпустимо консервувати лежалу або зіпсовану їжу.

• Не можна вживати здуті консерви, а також нехтувати тепловою обробкою продуктів.

• Не варто купувати й вживати саморобну консервацію з рук на ринках.

• Овочі та фрукти перед їдою потрібно ретельно мити.

• Дітям не рекомендується давати будь-яку консервовану продукцію, тому що вони найбільш чутливі до ботулотоксину.

Слід знати, що продукти, заражені бактеріями ботулізму, на вигляд не відрізняються від нормальних. Тому найкращим профілактичним заходом, щоб уникнути зараження ботулотоксинами, є термічна обробка консервації протягом 15-20 хвилин перед вживанням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь