Звіт фахівця із соціальної роботи

Дата: 22.12.2017 11:32
Кількість переглядів: 9755

 

Головне завдання фахівця із соціальної роботи – професійна допомога клієнтам у визначенні причин власних проблем і подальший спільний пошук можливостей для їхнього вирішення шляхом надання комплексу соціальних послуг (психологічних, юридичних, соціально-педагогічних, інформаційних, соціально-медичних, соціально-економічних).

Для забезпечення комплексної допомоги сім’ям та особам, які опинилися в складних життєвих обставинах, відпрацьовано механізм співпраці  фахівця із соціальної роботи з службою у справах дітей, управлінням праці та соціального захисту населення Володимир-Волинської РДА ; Володимир-Волинським відділенням поліції ; Володимир-Волинським міськрайонним відділом з питань пробації Західного МРУ з питань виконання кримінальних покарань та пробації МЮ; іншими громадськими організаціями, які надають соціальні послуги.

     З метою проведення ґрунтовної роботи  ведеться облік сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, інформація до якого надходить як із державних установ (служби у справах дітей,  медичних та навчальних закладів, управління праці та соціального захисту населення тощо), недержавних організацій, а також особисто від громадян.

Станом на 1.12.2017 року на обліку перебувають 65 сімей та осіб , в яких виховується 110 дітей.  Проблеми цієї категорії громадян вивчалися під час соціальних інспектувань та розглядалися на засіданнях виконавчого комітету Зимнівської сільської ради та комісіях з захисту прав дітей служби у справах дітей Володимир-Волинської РДА.

У 2017 році на території Зимнівської сільської ради здійснено 33 соціальних інспектувань, Надійшло 87 повідомлень щодо сімей та осіб, які перебувають на обліку в Володимир-Волинському міськрайонному відділі з питань пробації Західного МРУ з питань виконання кримінальних покарань та пробації МЮ; щодо вчинення насильства в сім’ї; невідвідуванням дітьми школи; неналежного виконання батьківських обов’язків. Під соціальним супроводом  перебувала 1 сім’я, де виховується 2 дітей. Знята з соціального супроводу з позитивним результатом у зв’язку з мінімізацією складних життєвих обставин. Протягом звітного періоду члени цих родин та особи отримали 261 соціальні послуги. Переважно це соціально-педагогічні, соціально-медичні, психологічні та юридичні послуги.

На виконання наказу Міністерства України у справах молоді та спорту, Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Інструкції щодо порядку взаємодії структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім’ї, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та відповідних підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї» у місті відпрацьовано механізм співпраці відповідних структур задля своєчасного виявлення фактів насильства або жорстокого поводження з дітьми.

У 2017 році зафіксовано 5 звернень із питань сімейного насильства та надано 16 соціальних послуг. В основному, це фізичне насильство у відношенні до жінок з боку чоловіків, які зловживають алкогольними напоями, у результаті якого також страждають діти. Завдання фахівця із соціальної роботи – допомогти жертвам та тим, хто вчинив насильство, зрозуміти причини негативного явища, змінити стереотипи у відношенні до проблеми, налагодити міжособистісні стосунки. За необхідності, до соціальних інспектувань та спільного вирішення проблем залучаються представники органів внутрішніх справ та служб у справах дітей. Аналіз вказує на масштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення, реагування громади до найменших проявів насильства.

На території Зимнівської сільської ради проживає 22 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на вихованні в сім’ях опікунів та 3 особи із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, їм надано 10 соціальних послуг.  Проведена соціальна робота із 9 сім’ями опікунів з метою забезпечення належного догляду та виховання дітей в даних сім’ях.

За 2017 рік надійшло 5  повідомлень щодо неповнолітніх та молоді, які відбувають покарання без позбавлення волі.  Особам цієї категорії надано 21 послугу, проведено профілактичну роботу щодо зміцнення родинних та суспільно корисних зв’язків.

На території Зимнівської сільської ради 10 вимушених переселенців із Донецької та Луганської областей, в них 7 дітей. У 2 сім’ях  здійснено оцінку потреб, забезпечувалися гуманітарно-речовою допомогою. Їм надавалися психологічні послуги з метою мінімізації психологічного стресу, адаптації до нового соціуму.

 Надавалась психологічна допомога учасникам АТО при їх особистому зверненні, консультації щодо пільг, якими можуть користуватися. Комплексне вирішення проблем сімей із дітьми військовослужбовців, які загинули в зоні АТО, залишається одним із пріоритетних напрямків роботи щодо підтримки сімей (1 сім’я ).

Важливим напрямком діяльності фахівця є здійснення просвітницько-профілактичної роботи щодо попередження складних життєвих обставин. У 2017 році проведено 5 групових заходів з питань підготовки молоді до сімейного життя, відповідального батьківства, профілактики вчинення насильства. Загалом із початку 2017 року груповою роботою охоплено 98 осіб.

  З 2017 року на фахівця із соціальної роботи покладене завдання перевірки цільового використання коштів при народженні дитини та одиноким матерям(батькам). Здійснено перевірку 100 сімей та складені акти перевірки цільового використання коштів при народженні дитини. Підготовлено 5 пропозицій управлінню соціального захисту населення райдержадміністрації щодо припинення виплати у зв’язку з нецільовим використанням коштів.

      Згідно цільової  соціальної Програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2017-2021   у 2017 році було придбано будинок та земельну ділянку у власність Зимнівської сільської ради, як соціальне житло для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.


 

       Відповідно до наказу Мінсоцполітики від 21.06.2017 року «Про деякі питання діяльності об’єднаної територіальної громади щодо надання послуг із соціальної підтримки населенню»,  Рішенням сесії  Зимнівської сільської ради №19/15 від 4.10.2017 « Про запровадження  моделі адміністрування надання соціальних послуг із соціальної підтримки населенню Зимнівської ОТГ» утворено сектор з питань соціального захисту населення (1.12.2017).

Завданням якого є забезпечення соціального захисту  населення  та захисту прав дитини.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь