Шлюб з іноземцем

Дата: 06.03.2019 08:59
Кількість переглядів: 522

В рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» волинян консультує заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації  Ольга Семенюк.

 

Доброго дня! Мій наречений є іноземцем і ми хочемо одружитися в Україні. Які наші дії у цьому випадку?

 

Перш за все, для державної реєстрації шлюбу, жінкою та чоловіком особисто подається заява до органу державної реєстрації актів цивільного стану за їх вибором.

Разом з тим, якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про державну реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, то таку заяву  можуть подати їх представники, але за умови, що справжність підписів буде засвідчено нотаріально. Повноваження представника також мають ґрунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності.

Звертаємо Вашу увагу на декілька важливих моментів при поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу.

За загальним правилом, при подачі заяви, жінка та чоловік пред'являють на посвідчення своєї особи паспорт або паспортний документ.

Якщо громадянин України тимчасово перебуває за кордоном, такі заяви приймаються при пред'явленні паспорта громадянина України, якщо громадянин України постійно проживає за кордоном - за паспортом громадянина України для виїзду за кордон.

Заяви громадян України, які оформили виїзд на постійне місце проживання до іншої країни, але ще не виїхали за кордон, приймаються на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Іноземці та особи без громадянства для державної реєстрації шлюбу в Україні також повинні пред'явити паспортний документ або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника, та посвідку на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України.

Варто зауважити, що у випадку коли особи які уже раніше перебували в шлюбі і хочуть зареєструвати повторний шлюб, повинні пред’явити документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним.

Такі документи, які передбачені законодавством іноземної держави та видані компетентним органом, повинні бути відповідним чином легалізовані, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Якщо документи громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які є підставою для державної реєстрації шлюбу, складені іноземною мовою, до них обов'язково додається переклад тексту на українську мову, вірність якого засвідчується дипломатичним представництвом або консульською установою України, посольством (консульством) держави, громадянином якої є іноземець (країни постійного проживання особи без громадянства), Міністерством закордонних справ, іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом.

Якщо до органів державної реєстрації актів цивільного стану подається переклад документів, вірність якого засвідчено згідно із законодавством іноземної держави, у якій їх видано, то він повинен бути легалізований у встановленому порядку.

Звертаємо увагу, що державна реєстрація шлюбу проводиться обов’язково у присутності нареченої та нареченого. Державна реєстрація шлюбу через представника не допускається!

Також повідомляю, що реєстрація шлюбу проводиться після закінчення одного місяця з дня подання нареченими заяви про державну реєстрацію шлюбу, проте у містах Луцьк, Ковель, Володимир-Волинський та Нововолинськ Волинської області запроваджений проект щодо державної реєстрації шлюбу у скорочені строки за обраним заявниками місцем. З умовами отримання такої послуги, Ви можете ознайомитись на офіційному сайті Головного територіального управління юстиції у Волинській області.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь