До уваги суб'єктів декларування - депутатів Зимнівської сільської ради VIII скликання та посадових осіб місцевого самоврядування Зимнівської сільської ради!

Дата: 26.02.2021 09:08
Кількість переглядів: 385

Повідомляємо, що 1 січня 2021 року розпочався етап подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2020 рік. Відповідно до статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) державні службовці, інші суб’єкти декларування, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація), за минулий рік за формою, яку визначає Національне агентство.

Доводимо до Вашого відома, що підпунктом б пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. №1700-VII, депутати місцевих рад визначені суб'єктами декларування. Пунктом 1 статті 45 цього ж Закону, суб'єкти декларування зобов'язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Зазначення в декларації завідомо недостовірних відомостей може тягнути за собою дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Адміністративна відповідальність згідно ст. 172-6 Кодексу України про адміністративну відповідальність наступає за умисне зазначення недостовірних відомостей в декларації. якщо відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Покарання: від 1 000 до 2 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 42 500 грн.).

Кримінальна відповідальність відповідно до ст.366-2 Кримінального Кодексу України наступає за умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, -

Покарання: від 2 500 до 3 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 42 500 грн. до 59500 грн.) або громадські роботи на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Законом України від 11 липня 2002 року №93-IV «Про статус депутатів місцевих рад» визначено, що депутат місцевої ради (сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної) є повноважним і рівноправним членом відповідної ради – представницького органу місцевого самоврядування. Разом з цим, статтею 16 Закону України від 21 травня 1997 року №280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.

Для реєстрації та входу до системи декларування НАЗК суб'єкту декларування необхідно отримати електронний цифровий підпис до початку подачі декларації.

 

Наголошуємо, що суб'єкт декларування несе персональну відповідальність за неподання документів для отримання електронного цифрового підпису та несвоєчасне подання електронної декларації.

Згідно із статтею 51² Закону України «Про запобігання корупції», органи місцевого самоврядування зобов’язані перевіряти факт подання суб’єктами декларування, які в них працюють (працювали або входять чи входили до складу утвореної в органі конкурсної комісії, до складу Громадської ради доброчесності), відповідно до цього Закону декларацій та повідомляти Національне агентство про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій у визначеному ним порядку.

Також радим скористатись рекомендаціями щодо роботи з Реєстром та роз’ясненнями щодо заповнення форми е-декларації.

На сайті Національного агентства доступна оновлена інформація, яка допоможе вам у заповненні та поданні декларації.

Матеріали розміщенні за посиланнями::

https://nazk.gov.ua/uk/novyny/nazk-publikuye-onovleni-roz-yasnennya-u-novomu-formati-shhob-sprostyty-zapovnennya-deklaratsiyi/

https://nazk.gov.ua/uk/novyny/top-5-tehnichnyh-porad-dlya-roboty-z-reyestrom-deklaratsij/

https://nazk.gov.ua/uk/novyny/yaki-onovlennya-z-yavylysya-u-roz-yasnennyah-2021-roku/

https://wiki.nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2021/02/Rozyasnennya-1-vid-03.02.2021-1-1.pdf

 

Більше інформації можна дізнатись на офіційному сайті Національного Агенства з питань запобігання корупції https://nazk.gov.ua/uk/.

Додатково повідомляємо, що у рамках роботи оперативного штабу фахівці Національного агентства надаватимуть роз’яснення з питань заповнення розділів електронної декларації, а також з технічних питань, що виникають при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за телефоном (044) 200-06-94. У разі виникнення технічних питань просимо звертатись до технічної підтримки НАЗК на адресу support@nazk.gov.ua. 

                                                           

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь