Рекомендації по боротьбі з борщівником Сосновського

Дата: 19.05.2022 00:23
Кількість переглядів: 278

Фото без опису

БОРЩІВНИК СОСНОВСЬКОГО (Негасіеит хо.^покхкуі Мапсіеп) - культура, яку вирощували на корм (силос) для тварин у 50-ті роки минулого сторіччя. Його перестали вирощувати з дуже простої причини - запах ефірних речовин, які містяться в рослинах, передавався в молоко. З часом борщівник Сосновського почав поширюватись у вигляді своєї здичавілої форми. Сік рослин, що потрапляє на шкіру з такими речовинами, під впливом сонячного світла (ультрафіолету) здатний підсилювати пігментацію шкіри людини і тварин, викликати дерматиті . які називають "опіками". Найчастіше дерматити від попадання соку борщі і тика на шкіру проявляються у вигляді пухирів, які викликають неприємні іольові відчуття. Такі пухирі з часом стають темними плямами, що сходяті протягом 3-6 місяців. Відомі навіть летальні випадки від численних опікі икіри у дітей молодшого віку. Борщівник успішно проникає в природні екосистеми: на узбіччя відомчих автомобільних та залізничних шляхів, польових доріг, на крайові смуги сільськогосподарських гідь, канал1 в, ярів, балок, заплави річок, на необроблювані землі, пустирі, сміттєзвалища, обочини лісів. Борщівник і «на знайти в парках, садах, населених пунктах.

Борщівник Сосновського («гераююва трава», «ведмежа лапа», «помста Сталіна>, «окупант») це - багаторічна рослина родини зонтичних з 2-5-річним циклом розвитку.

З центрального бруньки на 3-5, рідше - на 2-3 році життя утворюєтеся квітковий пагін. Квітка - складний зонтик, білий або зелено-жовтий. Після плодоношення рослина повністю відмирає. Розмножується переважно насінням. Деяке насіння борщівника може прорости тільки через 5-6, або навіть через 12-15 років. Одна рослина може давати 15-20 тисяч, а в окремі роки - до 100 тис. життєздатного насіння. Борщівник - морозо- і холодостійка рослина. Висота рослин - до 2-2,5 м., порожнинне стебло завтовшки до 10 сантиметрів. Листки міцні, 80-100см, завдовжки і до 70 см завширшки.

Методи боротьби з борщівником Сосновського

•  Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років. Перша - поява можливості виїзду в поле; друга - до фази розгортання листків і викидання на поверхню суцвіть. Восени оранку на полях, зарослих борщівником, проводити не можна, бо це сприятиме накопиченню насіння в ґрунті і викорінення буде розтягуватися ще на кілька років.

•  Плоскорізний обробіток - підрізування коренів на глибині 5-10 см. Індивідуальний спосіб з використанням ручної лопати - рано навесні потрібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки (на 10-15 см нижче рівня поверхні грунту). Якщо зрубати вище — на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.

•   Обрізування квіток у фазах: бутонізація - початок цвітіння. Цей спосіб ефективний, але небезпечний через ймовірність отримати дерматози.

•  Скошування до періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого скошування. Ефективно після скошування додатково залити рослини розчином препарату (в порожнину трубки стебла). Не потрібно допускати рослину до цвітіння. Це найбільш ефективний і доступний метод.

•  Проведення хімічного обробітку з використанням гербіцидів гліфосатної групи (на основі ізопропіламінноїсолі гліфосату, калійної солі гліфосату) та бакових сумішей (дикамба + гліфосат , імазапір + гліфосат та інші) відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Перший раз - з початку відростання борщівника (квітень-червень), другий - через 15-20 днів, обов'язково до цвітіння. Біологічні властивості борщівника виключають можливість його повного знищення в результаті лише одноразового застосування гербіцидів. Після першої обробки і знищення вегетативної маси на цій же площі необхідне проведення повторної обробки для знищення сходів борщівника. При внесенні гербіцидів необхідно забезпечити не менше як 80% змочування рослини.

•  Використання ремедіаторів - запровадження нових видів рослин, які можуть бути використані для відновлення земель після знищення борщівника (високопродуктивні злаки-костриця, стоколос, або бобові культури - козлятник (галега). Зважаючи на те, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з людиною, всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі.

Перша допомога при опіку борщівником Якщо все ж відбувся контакт із соком рослин, то необхідно:

•  по можливості, в найкоротші терміни, промити уражені ділянки з господарським милом в проточній воді;

• промити (саме промити, а не протерти) уражені ділянки спиртовмісної рідиною (одеколоном, горілкою, спиртом), змастити обпечену поверхню протизапальним засобом одноразово (пантенол, олазоль, борний вазелін, уснінат натрію на ялицевому бальзамі; лініментсинтоміцин) і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини (одягом або пов'язкою);

Якщо контакт відбувся в темний час доби і не вжито ніяких заходів, то при опроміненні шкіри на наступний день клінічні симптоми бувають такі ж, як і при ураженні вдень.

Для отримання більш детальної інформації щодо боротьби з цими рослинами звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області (м. Луцьк, вул. Вахтангова, 10-В, тел. 77-24-01)


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь