У Зимнівській громаді реалізували проєкт для згуртування місцевих жителів і переселенців

Дата: 07.12.2022 09:13
Кількість переглядів: 288

        Що потрібно, щоб допомогти інтеграції внутрішньо переміщених осіб у життя Зимнівської громади? Над цим питанням ще на початку червня замислилася команда Волинського Інституту Права разом із місцевими активістами. Щоб відповідь не була абстрактною, а максимально наближеною до реальних потреб, за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» було організовано фокус-групові дослідження, опитування та діалогові заходи.

            «Чимало ВПО, які мешкають у Зимнівській громаді, планують тут лишитися на довший час або й назавжди. Щоб зробити їхнє життя комфортнішим і запобігти різним конфліктам у майбутньому, вже сьогодні важливо працювати над налагодженням комунікаційних місточків і згуртуванням переселенців та місцевих жителів. Власне цим ми і займалися з червня по жовтень у рамках Проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад в партнерських громадах USAID  «ГОВЕРЛА» у Волинській області», – розповідає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

          Завдяки обговоренням і опитуванню вдалося краще зрозуміти актуальні потреби та проблеми переселенців і місцевих, а також близькі їм теми. На основі цього було напрацьовано ідеї шести інтеграційних заходів, які були реалізовані із серпня по жовтень цього року.

Спеціально для ВПО та місцевих мешканців був організований тренінг про започаткування і розвиток власного бізнесу. Діалогове кафе «Сила жіночої єдності"» допомогло розвантажити мозок і надати психологічну підтримку всім, хто цього потребував.

«Це була хороша нагода трохи відволіктися і дізнатися про техніки подолання стресу та тривог. Крім цього, ми краще познайомилися одне з одним і завязали приязні стосунки», – ділиться враженнями учасниця психологічного тренінгу Марія.

Окремий арт-терапевтичний захід організували для молоді та старшого покоління з ціллю знайти спільні хобі й заняття, розвинути навички та здібності в рукоділлі. Психологічна підтримка також потребує і роботи з тілом. Тому терапевтичну роботу продовжили вже в рамках занять із оздоровчої гімнастики, які тепер відбуваються на постійній основі. 

Окрему увагу приділили дітям. Робота з ними потребує ретельного підходу та організації. Тому для них в рамках проєкту були організовані мистецькі майстер-класи та безпековий тренінг.

            «Інтеграція в нове середовище – це тривалий процес. Наші заходи стали першими кроками на цьому шляху. Раді, що постійно чули позитивні відгуки учасників наших подій. Тому, однозначно рекомендуємо місцевим посадовцям та активістам організовувати подібні інтеграційні заходи й надалі», – каже Ірина Гайдучик.

Фото без опису Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису

Активності організовано Волинським Інститутом Права в рамках проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області», що став можливий завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь