Планування місцевого економічного розвитку як запорука ефективного зростання громад Волині

Дата: 15.04.2024 08:22
Кількість переглядів: 28

Фото без описуФото без опису

    4 квітня 2024 року відбувся тренінг із ресурсів та інструментів місцевого економічного розвитку для 10 цільових громад Волинської області: Рожищенської, Любешівської, Володимирської, Боратинської, Горохівської, Ківерцівської, Вишнівської, Локачинської, Шацької та Зимнівської. Захід пройшов за участі Мережі захисту національних інтересів «АНТС» у межах проєкту «Зміцнення співпраці між органами місцевого самоврядування та підприємствами у сфері місцевого економічного розвитку територіальних громад Волинської області» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

До участі в тренінгу були запрошені представники органів місцевого самоврядування та бізнес-середовища партнерських громад регіону, які спільно з досвідченим експертом у цій царині Володимиром Феськовим досліджували найкращі європейські практики інституційного планування та значення інвестицій у контексті місцевого економічного розвитку. Учасники тренінгу опрацьовували механізми створення інвестиційних паспортів з точки зору систематизації всіх наявних ресурсів громад, аналізу потенційних можливостей та вибору пріоритетних напрямів для посилення ділової активності й залучення як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій у розвиток.

 

  Представники громад зазначили, що окремі інструменти вже апробуються на практиці, тому отримана під час тренінгу інформація дозволила покращити базові знання з проблематики та знайти відповіді на низку практичних запитань.

«Зараз, слухаючи від тренера про інструменти місцевого економічного розвитку, я написала колегам, що ми з ними великі молодці, тому що фактично всі ці інструменти ми впроваджуємо й висвітлюємо для підприємців. Вони є, вони доступні, в нас дуже якісно прописаний сайт. Потенційні інвестори можуть легко знайти цю інформацію в нас на сайті, вона перекладена декількома мовами ми дійсно активно над цим працюємо й розуміємо, які напрями ще потрібно підсилювати»,  зазначила Анастасія Азанова, головна спеціалістка відділу економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій Володимир-Волинської міської громади.

     Представники органів місцевого самоврядування партнерських громад зазначили, що, попри війну та всі супутні ризики, активно працюють над тим, щоб покращувати інвестиційний клімат. Це відкриті прозорі податки, можливість для юридичних та фізичних осіб створювати власний бізнес та отримувати якісні адміністративні послуги на місцевому рівні. Однак безпекова ситуація зумовлює відтік мешканців громад та ускладнює розвиток.

 

   «Найбільший виклик для нас, як і, напевно, для всієї України, – це виїзд людей, особливо молоді. Дуже важко людей втримати, щоб вони залишилися, навіть попри те, що ми створюємо нові робочі місця. Є в нас переробне підприємство, яке розпочало роботу під час війни – це “АБМ-ТРЕЙД”, яке забезпечує достойні заробітні плати й загалом гідні умови праці, але дефіцит кадрів перманентно дається взнаки. Тому вкрай важливе завдання – це забезпечення стійкої кількості економічно активного населення, що напряму пов’язано з подальшими успіхами місцевого економічного розвитку», – додав Тарас Хом’як, заступник селищного голови Локачинської громади.

 

       Загалом, попри розуміння всіх можливих викликів, представники бізнесу та органів місцевого самоврядування з оптимізмом планують розвиток власних громад і намагаються вивчати та впроваджувати найкращі європейські практики на цьому шляху, прагнуть підвищувати власну ефективність і розширювати міжнародне партнерство в контексті євроінтеграційних устремлінь.

 

Ця публікація була представлена Мережею захисту національних інтересів «АНТС» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Публікація стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст публікації є винятковою відповідальністю Мережі захисту національних інтересів «АНТС» та не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь