В порядку інформування

Дата: 11.06.2024 08:27
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

Враховуючу значну кількість звернень щодо безоплатної приватизації земельних ділянок Зимнівська сільська рада вважає за необхідне надати таке роз’яснення.

     При прийнятті рішень щодо надання дозволу на розробку документації на земельні ділянки необхідно керуватися Земельним кодексом України, що передбачає заборону на безоплатну передачу у приватну власність земель державної, комунальної власності, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації.

      7 квітня 2022 року у Верховною Радою України внесені зміни до Земельного кодексу України. В Перехідних положеннях даного Закону з’явився новий пункт 27, підпунктом 5 якого було заборонено безоплатну передачу земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації.

    Внаслідок суттєвих змін, пов’язаних із захистом нашої країни, поступово відбувалось і пом’якшення законодавства, у зв’язку з чим 19 листопада 2022 року підпункт 5 було доповнено таким реченням: «Положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом» (тобто до 01.01.2002 року).

Отже, заборона не стосується на:

  1. безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (житловий будинок, будівель, споруд, тощо);
  2. приватизацію земельних ділянок, що були раніше надані громадянам у користування (тобто до 01.01.2002 року);
  3. виділення в натурі (на місцевості) належної громадянину земельної частки (паю), право на яку вже має громадянин на підставі сертифіката.

    З урахуванням роз’яснення Держгеокадастру від 03.06.2021 і норм законодавства, які діяли раніше, документами, що підтверджують наявність у громадянина права користування земельною ділянкою, можуть бути:

- договори про надання у безстрокове користування  земельної ділянки для відбудови й експлуатації  будівель (постанова РНК УРСР і ЦК КП(б)У від 10 листопада 1944 р. «Про впорядкування користування державними будівлями житлового і нежитлового фонду і земельними ділянками, які обслуговують їх». Відповідно до Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР від 31.01.1966 зазначені договори були документами, на підставі яких провадиться реєстрація будинків і домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР);

- записи в земельно-шнурових книгах сільськогосподарських підприємств і організацій, записи в погосподарських книгах сільських рад, записи в реєстрових книгах виконавчих комітетів міських і сільських рад (стаття 20 Земельного кодексу УРСР 1970 року);

- державні акти на право користування/володіння землею (стаття 23 Земельного кодексу УРСР 1990 року);

-  договори оренди землі (статті 8, 24, 50 Земельного кодексу УРСР 1990 року);

- державні акти на право постійного користування землею (стаття 23 Земельного кодексу України в редакції 1992 року).

     Якщо громадянин отримує відмову з посиланням на заборону і буде вважати за потрібне оскаржити такі дії, суди зможуть лише зобов'язати відповідний орган після закінчення воєнного стану повторно розглянути заяву громадянина на найближчій сесії, що є належним способом захисту порушених прав позивача в умовах сьогодення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь